onsdag 15 maj 2013

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Boken handlar om författaren själv och där du som läsare för följa honom på jakten efter sina biologiska föräldrar. Patrik är adopterar från Sydkorea och har växt upp i Sölvesborg i en dysfunktionell familj bestående av mamma, pappa och syster. Pappan lämnar dem dock tidigt så hans mamma fick själv ta hand om familjen med allt vad det innebär - köra barnen till träningar, betala lån på huset, arbeta, laga mat etc. I skolan och andra sammanhang blev han ofta kallad för kinesjävel, trots att han är uppfostrad som vilken svensk pojke som helst.


I samband med sina studier på Malmö högskola vaknar en nyfiken av att veta mer om sina rötter och han väljer därför att studera 1 termin i Korea. Inget blir som han tänkt sig och frågan är kommer han att hitta sina biologiska föräldrar bland alla dessa miljoner människor?

Rolig, sorglig, gripande, intressant är några adjektiv för denna bok, men jag skulle kunna nämna hur många som helst. Den ger dig som läsare oavsett om du är adopterad eller inte, en uppfattning hur det är att vara adopterad i Sverige.

Boken har ett otroligt härligt språk även om författaren själv anser att det är inspirerat av Jimmie Åkesson sätt att skriva. Jag själv kan även se Gardells sätt att skriva där allt blandas i en helt fantastisk berättelse där läsaren både får skratta och grubbla.


DN intervjuar Patrik Lundberg, läs artikeln här!


Inga kommentarer: