onsdag 29 maj 2013

2:e pristagaren i tävlingen

Bokrecension av "I drottningens närhet"
Författaren till I drottningens närhet heter Philippa Gregory som är mest känd för sin bok Den andra systern Boleyn. Det finns inte mycket spår av vår tid i den historiska skönlitteraturen mer än orättvisan som finns mellan könen men också en del av konflikterna och rivaliteter mellan personer. Verkets betydelse för dagens samhälle kan vara väldigt nyttig för unga flickor och kvinnor för att känna att de har mer att säga till om idag än på den tiden. Då män tryckte ner kvinnors röster och där männen fick stöd i dåtidens lagstiftning. En lagstiftning som tydligt visade att män var mer värda än kvinnor. Nutidens unga flickor och kvinnor kan se att de har möjligheter att hjälpa och utveckla dagens samhälle utifrån hur lagstiftningen har ändrats genom århundradet.  Lika mycket visar boken att kärlek finns i olika former och att hat finns i lika många.
   Man får i boken följa Hannah Green, da Verda, under år 1552 – 1558. Hon hamnar i hovlivet där Maria I Tudor hamnar på tronen. En rivalitet mellan Maria och hennes syster, prinsessan Elizabeth I Tudor uppstår. Den blir blodig och det sker konspirationer dagligen omkring Hannah, allt för att få Elizabeth på tronen. Hannah blir Marias förtrogna och dras motvilligt in i intrigerna som sker vid det engelska hovet.
   Under denna tid som Hannahs berättelse utspelar sig ligger England väldigt illa till. Landet blomstrar inte i ekonomi eller i skördar pga. konflikterna i hovet mellan monarkerna och adeln. Hannah som är van vid Spaniens varma sol och rena omgivning gillar inte England som är kallt och kyligt samt är allt ganska dammigt på landsbygden. I hovet finns det människor som inte anser att deras hygien är det viktigaste.
   Stämningen i boken varierar från att vara ganska lugnt, till spännande och skräckslaget, för att leda till ett lyckligt liv vid ett glatt hov men det kan snabbt svänga till att bli ett dystert hovliv. I slutet bli stämningen lyckligt och glatt pga. föreningen som sker mellan Hannah och hennes make Daniel.
   Konflikter och centrala problem i boken är många. Dem centrala problemen var intrigerna vid hovet. Dessa intriger var planerna att sätta Marias kusin Jane Grey på tronen istället för henne, att Marias lilla syster Elizabeth I Tudor försöker störta henne med hjälp av människor i hovet. Konflikterna som dyker upp är saker som att hovmannen Robert Dudley känner till Hannahs hemlighet och hotar att använda den emot henne om hon inte lyder honom. Att Hannah motvilligt hamnar hos katoliken prinsessan Maria och att hon motvilligt hamnar i en trolovning med en judisk man som heter Daniel.
   Hannah är den person som leder historien framåt i boken. Hon flydde från sitt hemland, Spanien. Inkvisitionen av judar och muslimer i hemlandet fick henne att fly till England. I England var kunskap om olika språk som blivit nerskrivet efterfrågat och eftersom Hannahs, inte ofta nämnda, far var en boktryckare och språklig man var detta ett passande land att fly till. Hon är en väldigt smart och försiktig ung kvinna men har en stolthet som en man. Hannah växer från att vara en nyfiken ung flicka som vill vara en fri kvinna och inte bunden till en man. Hannah som en ung kvinna kommer även till att älska två män som hon senare i livet inte hade kunnat se sig bunden till. Hon vill visa att hon är klok och vis med de kunskaper hon har men under denna tid är kvinnor inte önskvärda för kunskaper om texter och att de har åsikter om att dem inte behöver män. Dåtidens kvinnor ansågs vara lämpliga och väluppfostrade när de lyssnade och lydde männen i sin familj och släkt.
   Maria I Tudor är tronarvingen efter hennes unge bror som dör i början av boken. Hon är givmild och älskvärd av Englands folk. Maria är i början av boken en ung kvinna som fruktar för sitt liv men under bokens handling blir hon allt mer modig när hon väl sitter på tronen. Hon faller sedan till ett döende tillstånd när hennes make reser tillbaka till Spanien och de förblir barnlösa, detta gör att hon åter igen börjar frukta för sitt liv.
   Elizabeth I Tudor kommer in i mitten av boken för att störta sin syster från tronen. Elizabeth är en självsäker kvinna. Hon vet hur man lindar människor runt sitt lillfinger och fruktar inget. Hon utvecklar sig inte under berättelsen gång utan är hela tiden den självsäkra prinsessan med det Tudor röda håret som vet vad hon ska göra även om hennes rädsla blir starkare än hennes planer för framtiden ibland.
   Robert Dudley är en ung hovman som hittar Hannah. När Hannah sagt vid deras första möte att hon sett en ängel bakom honom, ansåg Robert att Hannah hade en gudomlig förmåga att tala med änglar som kan berätta om framtiden. Han ansåg att detta skulle bli användbart och tvingade därmed henne till hovet. Han är en nära vän med Elizabeth. Han är ganska realistisk av sig och vet när han inte kan ändra på saker och accepterar sitt öde. Han kämpar inte emot tanken på att han kommer dö på order av Maria.
Daniel är en ung judisk man som studerar till att bli läkare och är Hannahs trolovade. Han är väldigt försiktig med att inte avslöja sin religion. Daniel är väldigt lik Hannah. De är båda lika stolta och kloka vilket ofta leder till konfliketer mellan dem. Han är också väldigt beskyddande eftersom hans far dog ung och efterlämnade ansvaret till honom som överhuvud för hans mor och systrar.
   Texten kan beskrivas som ålderdomlig, ironiskt, komiskt och poetiskt även om den är skriven under 2000- talet. Den är skriven passande för en historisk skönlitteratur om det engelska hovet under 1500-talet. T ex:

  ”Mamsell Gosse”, sa han. ”Trotsar du mina order? Vad gör du här nu igen?”

I detta stycke talar Robert till Hannah och eftersom Hannah klädde sig som en gosse för sin egen säkerhet, fann Robert det lustigt och bestämde sig för att kalla henne Mamsell Gosse.

  ”Och nu, mina kära undersåtar, möt nu uppropsmakarna utan frukta – för jag försäkrar er att jag inte fruktar dem det ringaste”

   Här talar Maria till det engelska folket som bor i London, att de ska hjälpa henne att återta tronen eftersom hon är den rättmätige arvingen och inte hennes kusin Jane Grey. Hon talar med övertygelse som tydligt visar att hon inte fruktar dem. Ordet ringaste är inte något man i vanliga fall skulle säga i dagens samhälle och inte för att jag vet att det ordet inte finns i andra böcker är det ganska ålderdomligt för mig.
   Philippa är väldig tydlig med sina böcker. ”I drottningens närhet” visar hon oss hur livsfarligt det kunde vara för en kvinna vid hovet. Att kvinnor inte hade något att säga till om. Detta är ganska tydliga budskap som avspeglar sig i Philippas böcker. Lärdomen jag lärt mig är inte bara genom att läsa ”I drottningens närhet” utan från alla hennes böcker är att kvinnor påverkar mer än vad man som kvinna eller man tror.
   I berättelsen finner man teman som hämnd, olika sorters olycksalig kärlek, orättvisorna för kvinnor omkring mäktiga män och döden som lurar runt hörnet hos Hannahs nära och kära.
I boken sker två triangeldramor. Triangeldramat mellan Maria, Elizabeth och Marias make Philip samt triangeldramat mellan Hannah, Daniel och Robert Dudley.
Hannahs känslosamma band med sin far, som vill säkra hennes trygghet när han väl försvinner någon gång, och Hannahs kärlek för sin fars syn på trygghet. Vi får följa Hannah på hennes resa från att vara en flicka till en ung kvinna. Marias resa från att vara en oäkting till att bli prinsessa som till slut hamnar på tronen som Englands drottning, vars unga liv slutar med att hon dör i sängen av ett brustet hjärta.
   Jag kan känna igen mig i Hannahs sits, jag känner mig ofta maktlös även om mina kunskaper kunde vara till nytta men håller min tunga. Att dras in i något ovilligt är en ganska vanlig erfarenhet. Jag har hamnat i bråk med min far och har hamnat i mitten av konflikter mellan vänner som blivit ovänner, inte exakt som Hannahs situation men med likheter.
   Jag kan finna att personerna i texten kan beskrivas som trovärdiga eftersom det är en verklig syn på 1500- talet. Hannah som upplever sig som en kvinna som blir orättvist behandlad just för att hon är kvinna och att det är männen i samhället som styr och ens liv står på spel i det läget.  
   Jag älskar att läsa böcker där man lär sig om kvinnornas situation i ett historiskt perspektiv och jag kan skatta mig lycklig för tiden vi lever i. Jag brukar känna en samhörighet till personer som Hannah. Dem som står emot, så gott det går utan att riskera sitt liv, systemet att män är högre ställda än kvinnor. Jag kan finna att orättvisorna mellan könen finns kvar men de har minskat radikalt från 1500 – talet.

Anonym

Inga kommentarer: