måndag 25 januari 2010

Över näktergalens golv av Lian Hearn


Den här boken är den första i serien ”Sagan om klanen Otori”. Den är skriven på ett väldigt smart sätt som verkligen får en att vilja läsa från första till sista kapitlet. Det är svårt att avgöra om innehållet i boken är baserat på fakta eller bara ren fantasy.
Historien utspelar sig i Japan. Det är indelat i olika områden och varje område styrs av en klan. En del klaner är starkare än andra och detta märks tydligt eftersom de som är högt uppsatta blir tilltalade och betraktade på ett helt annorlunda sätt.
Berättelsen börjar med att en pojke vid namn Tomasu som lever bland ”De gömda” (en sekt) råkar ut för en attack mot sin by av Iida Sadamu. Han har tur och överlever attacken genom att fly. På flykt från ett par soldater stöter han på Otori Shigeru, en mycket högt uppsatt man som leder klanen Otori. Shigeru tar med sig Tomasu till sitt eget land och adopterar honom eftersom han förlorat sin mamma i massakern. Därefter får man följa hans hårda liv i strävan mot att bli en sann krigare.

Boken är för dig som gillar fantasy och är fascinerad av krig i Asien. Jag rekommenderar starkt hela serien och lovar att du inte kommer bli besviken.

Marcus Dentz ES1C

Inga kommentarer: