måndag 25 januari 2010

Dennis Lehane: Patient 67

Jag har läst romanen Patient 67 av den amerikanske deckarförfattaren Dennis Lehane. Jag har inte läst några böcker av honom tidigare, men däremot sett filmatiseringar av hans böcker som t.ex. Mystic River. Även Patient 67 ska bli film, med premiär i februari.

Platsen är Shutter Island, en ö med ett hårdbevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av patienterna lyckats fly från sin cell, men vart? Att fly från sjukhuset är nog så svårt med vakter, murar och andra säkerhetsåtgärder, men sedan är det bara öppet hav. Patienten är som uppslukad i jorden, med bara några mystiska kodade meddelanden hon lämnat kvar efter sig. Till ön kallas kriminalaren Teddy Daniels för att lösa mysteriet. Ju mer han försöker kartlägga de mysterier som omger boken, desto diffusare blir bilden och desto mer börjar han tvivla på sina egna sinnen…

Jag tyckte att romanen var fullständigt lysande. Den var spännande, välskriven, kontroversiell i kritiken mot mentalvården och omvälvande läsning om en resa i en människas inre.
Jens Benner ES1C

Inga kommentarer: