måndag 15 april 2013

Var det bra så? av Lena Andersson



"-Du lovade att vi skulle få prata om klassresan den här lektionen.
-Jag är så trött på er klassresa att jag inte orkar höra ett ord till om den. Det finns viktigare saker här i livet. En av dom är att ta ställning mot det som har skett här på skolan. Nu ska vi skriva ett manifest mot rasism och har inte tid med nonsens. Mia, sätt dig ner!" (s. 52)




Denna bok är en berättelse om människor som aldrig har fått fördelen att formulera sina problem eller lösningar. Här är det alltid någon annan som tolkar deras problem - skolpersonal, politiker, journalister och tjänstemän. Så fort eleverna slåss i skolan blir det automatiskt temadagar om rasism. Ingen tar reda på varför de slåss! Deras verklighet är det ingen som frågar efter!

I boken får du följa Lotta Svensson och hennes vänner som bor i Stockholmsförorten Stensby, under det expansiva 70- och 80-talet. Du får följa med i deras vardag, där samhället sakta börja byta riktning från att en gång handlat om sociala och ekonomiska problem till att kretsa kring etnicitet.

Boken ta även upp andra intressanta ämnen som utanförskap, fördomar, genus, klass och tillhörighet. Den må ha några år på nacken, men är lika aktuell i dag som då!

Om du vill veta mer om boken så har UR ett radioprogram där de intervjuar författaren, Lena Andersson. På SELMA har  du tillgång till det, se här. Om du inte är inom stadsnätet så går det att se den via NE - finns en direkt länk på samma sida!

Inga kommentarer: