onsdag 16 januari 2013

Ondvinter av Anders Björkelid


Romanen handlar om tvillingarna Sunia och Wulf som växt upp med sin far på en ödslig gård utanför en by. Familjen har alltid stått utanför gemenskapen i byn, men deras far har alltid blivit bemött med en hög respekt i byn. Det är honom dem kallar på om de behöver hjälp med att avhysa något djur som inkräktar på deras mark. En dag förändras tillvaron för tvillingarna  då en kyla sprider sig över den lilla byn och dess omgivning. Den omtalade Ondvintern har kommit tillbaka och den förändrar hela omvärlden för tvillingarna. De tvingas fly från sitt hem och det liv de en gång kände. Sorg, död och förräderi blir en stor del av deras liv och de dras in i händelser de inte förstår. Sakta men säkert upptäcker de en värld dem inte visste fanns…..






Alla människor är inte förtjusta i romaner av genren Fantasy, denna roman känns dock som något mer än bara en fantasy. Romanen är till en början skriven i  vi-form för att sedan gå över till jag-form  där du som läsare hela tiden får ta del av varje persons tankar och upplevelser. Det är ett helt annorlunda grepp att berätta en historia och som stimulerar dig som läsare. Berättelsen och dess språk är som ett Kinderägg där du hela tiden överraskas av något nytt och gott som stimulerar hjärncellerna. Hela berättelsen är så jordnära att du verkligen tror den att den existerar. Den griper tag i dig från första sidan och vill inte släppa taget om dig, utan du vill bara läsa ett kapitel till.

Som tur är upptäckte jag denna roman några år efter att den blivit utgiven och två uppföljare har redan kommit, så jag behöver inte vänta  innan jag får följa dessa två individer och deras resa. Ondvinter är första delen av fyra och just nu väntar jag på att den fjärde och sista ska komma så jag får reda på hur det hela slutar för  tvillingarna Sunia och Wulf. Finns det något ljus i tunneln? 

Tyvärr har vi den inte på Heleneholm, men med några knapptryckningar kan vi beställa den från något av de andra skolbiblioteken i Malmö! Så, vad väntar du på?

Inga kommentarer: