torsdag 31 januari 2013

Pojkarna av Jessica Schiefauer


Jessica Schiefauer fick år 2011 Augustpriset  för Årets svenska barn- och ungdomsbok med romanen Pojkarna. Motiveringen löd: "Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog."

Romanen handlar om tre 14-åriga flickor, Bella, Momo och Kim som står i brytpunkt mellan barn, tonåring och vuxen. De är bästa vänner och håller sig för sig själva. I skolan utsätts de för pojkarnas elaka kommentarer och handlingar. I Bellas växthus hittar de en frizon där de kan vara sig själva. Bella är mycket mån om sitt växthus och beställer olika blommor som hon planterar och värnar över. En dag får hon en leverans med blommor och i det paketet ligger en planta hon inte har beställt. Hon väljer att plantera det i växthuset. Flickorna upptäcker att denna växt är magisk, där dennes nektar förvandlar dem till pojkar om nätterna. De upptäcker att de kan umgås med pojkarna på lika villkor.

Romanen skapar många tankar och är en bra bok att läsa och diskutera könsroller och identitet.

Pojkarna har används i ett projektarbete på Mediegymnasiet där de skulle göra ett bokomslag och en boktrailer. Här är eleven Johan Erikssons trailer:


Författaren hittade boktrailern och omslaget på youtube och skrev:
"Vet du att jag hittade dessa på youtube för ett tag sen! Den första jag såg var så proffsig att jag först trodde att förlaget gjort nytt omslag och trailer! Jättekul att se, du kan väl hälsa klassen från mig och säga att jag blev både stolt och smickrad"

Inga kommentarer: