torsdag 24 januari 2013

Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist


Denna novellsamling kom ut 2011 och är en samling av noveller, sketcher och mycket annat skrivet av John Ajvide Lindqvist. I den finner man även epilogen till "Låt den rätte komma in" och som varit ett stort dragplåster för dem som läst boken om Oskar och Eli. Det är dock inte samlingen som helhet jag kommer ta upp här, utan novellen "Fulet" som griper tag i läsaren och skakar om den. Ajvide Lindqvist är känd för att vara en riktig skräckmästare och det får du som läsare även känna på här. Precis som i romanen "Låt den rätte komma in" finns det en allvarlig kärna som tas upp och får läsaren att tänka efter.  "Fulet" handlar om Juliette en helt vanlig tjej som utsätts för mobbning av två tjejer vid namn Kim och Sandra. Det är dem som kallar henne fulet och de anser att hon är en smutsfläck i deras värld. Alla personerna är sexton år och går på gymnasiet i en okänd stad. Som jag nämnde ovan så är ju Ajvide Lindqvist en skräckmästare vilket även återspeglar sig här och sätter en riktig snurr på berättelsen och dess karaktärer.

Berättelsen är skriven i dåtid med en okänd berättarröst som inte ger sig till känna förrän på slutet. Den är inte lång knappt 9 sidor, men hinner ändå både skrämma och skapa tankar. Denna lilla novell skulle även vara ett utmärkt redskap i klassrummet när man vill prata om mobbning och dess konsekvenser. Om du som lärare vill veta mer se här!

Tyvärr är den inte inköpt på vårt bibliotek, men misströsta inte för med några tryck på datorn kan vi få hem!

Här är en liten film om boken gjord av författaren själv:






Andra boktips på ämnet:

Hur svårt kan de va? av Anna Knutsson, Ann-Christine Magnusson
     Boken handlar om bokens tre huvudpersoner Julia, Edit och Daniel som går i samma klass i 9:an. Edit är en person som alltid stått lite utanför medan Julia är den populära tjejen. Edit vill så gärna vara med Julia och hennes kompisar och gör allt för att vara med. Julia däremot gör allt för att hålla Edit borta då hon finner henne irriterande. Daniel väljer hellre att umgås med sina äldre kompisar som går på gymnasiet. Daniel råkar se Björn, klassens hackkyckling, gå in på BUP trots att alla tror att han är i Florida. Daniel nämner detta för Julia och hon får dåligt samvete och              bestämmer sig för att göra något åt Björns situation. Hur ska de här gå?



Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt av Anette Eggert
     Denna bok kom ut 2011 och handlar om Millie som växer upp i en dysfunktionell familj. Millie har endast en bästa vän och det är Emma. I samband med att Emma blir sjuk står Millie där ensam och funderar på var i klassens grupperingar hon hör hemma. Hon väljer att dra sig till den snyggaste och elakaste gruppen styrd av Madde och Louise. Trots att hon själv vet att de inte är där hon hör hemma. Tillsammans med gruppen väljer hon att mobba Nora. Under ytan gnager det i henne, det hon gör mot Nora och mot Emma, när hon väljer att var med den nya gruppen. Hur kommer allt att sluta?

Inga kommentarer: