onsdag 6 mars 2013

Red hot….


Scar Tissue : en självbiografi 
"År efter år fyllde jag sprutor och injicerade kokain, amfetamin, Black Tar-heroin, persisk heroin, China White-heroin, och en gång till och med LSD. Men idag får jag mina sprutor av min vackra sköterska, Sat Hari." (s. 12)


Detta är början på en ärlig och gripande självbiografi av sångaren Anthony Kiedis i Red Hot Chilli Peppers. I boken får du följa Anthonys liv från barndomen i Michigan, genom hans tonårstid i LA hos en knarklangande far till hans jakt efter framgångar musikaliskt och hans sökande efter andra kickar. Vägen till framgången var dock inte spikrak utan kantades av droger och motgångar.

I boken får du möta en annan sida av LA´s musikscen under början av 80-talet. De fyra bandmedlemmar klev in på postpunkrockscenen och gjorde sig kända genom sina kaotiska spelningar och sitt sound. Början till det i dag framgångsrika bandet tog sin start redan på High School år 1978. Anthony och Michael Balzary (Flea), två outsiders som hittade varandra, skapade bandet Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem som senare blev Red Hot Chilli Peppers

Tidigt i karriären visade de ett ointresse för den musikstil som skivbolagen drog sig till som exempelvis Poison och Warrant - dåtidens kassakor. En dag hörde Anthony Grandmaster Flash and the Furious Five, en rapgruppen från New York, på radion. De kom att göra ett stort intryck på honom framför allt då han insåg att man inte behövde en röst som Freddie Mercury för att lyckas i musikbranschen. Ett tydligt avståndstagande från dåtidens Glamrock kan man exempelvis uppleva med skivan Freaky Styley, där de valt att låta P-funkens George Clinton producera skivan med bakgrundsmusiker från James Browns band. 



Grandmaster Flash and the Furious Five - The Message

Inga kommentarer: