torsdag 29 december 2011

Strindbergsåret 2012



Under 2012 uppmärksammas 100-årsminnet av August Strindbergs död i en rad aktiviteter och projekt samordnade av Statens kulturråd. Vi drar vårt strå till stacken och har skapat en liten utställning kring Strindbergs liv och verk i biblioteket. Så här beskrivs tanken bakom Strindbergsåret på den officiella hemsidan Strindberg2012.se:


"Strindbergsåret 2012 handlar om att bättre förstå vår samtid. Vi kommer att granska, uppleva och diskutera Strindbergs verk. Låta dem belysa den värld vi har kring oss, vilka vi är och vad våra liv kan innehålla. Oavsett vad vi tycker om Strindberg och hans konstnärliga gärning så har han påverkat den kultur vi lever i. Vårt språk. Vad vi talar om. Hur vi ser på oss själva.

Strindberg omformulerade ständigt vem han var; författare, dramatiker, målare, samhällsdebattör, vetenskapsman m.m. Han var alltid i opposition. Han utgick från sig själv och använde sitt eget liv som konstverk. Vi har försökt sammanfatta Strindbergs gärning med uppmaningen: Tänk själv! Och kanske är ”Tänk själv!” också den viktigaste länken mellan Strindberg och 2012."


Utdrag ur Ockulta dagboken, som Strindberg förde mellan 1898 och 1908, kommer under året att publiceras på Facebook och Twitter. Följ August! http://www.august2012.se/

Matnyttiga länkar för den som vill förkovra eller förlora sig i Strindbergs liv och verk:

Inga kommentarer: