fredag 9 december 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson

Är det någon som blivit dumpad någon gång? Inga roliga känslor som uppstår precis. Sara Ohlsson har verkligen lyckats förmedla dessa känslor genom Olivia i den här boken. Men den handlar inte enbart om hjärtesorg. Olivia går vidare i livet och inser att det som hon trodde var det perfekta förhållandet kanske inte alltid var så bra . Kanske finns det något mer därute.... Vilken bra bok! Alla ungdomar borde läsa den.

Boken handlar om Olivia, 17, som blir dumpad av sin pojkvän, John, sen tre år. Olivia vill inte bli dumpad, hon är mycket kär i John, men han tycker att hon är för ung (han är några år äldre) och att det ”inte funkar”. Först är det kris och ännu mer kris för Olivia, och sen börjar hon träffa lite andra killar. Det händer liksom bara. Och det är väldigt skönt att vara med dem, och hon tänker inte på John just då. Så varför inte fortsätta så? Jo, för att Olivia kommer från en liten ort, Byxelkrok på Öland, men visserligen går skola i en större, Kalmar, men ändå. Folk börjar ju prata. Hon känner sig tvungen i början att försöka rättfärdiga genom att tycka att hon är kär i killarna. En ny varje vecka. Men sen, måste man vara det? Really?

”Jag är tyvärr död…” handlar alltså om att Olivia ska ta sig igenom John-krisen, och sättet hon gör det på och om det är okej. Kan tjejer ligga med killar för att det är skönt? Det kanske låter som något av en ren sexbok nu, men det är det inte. På sidan om finns också Olivias familj med en del problem, hennes vänner i gymnasiet och hemma i Byxelkrok, och även all den vanliga vardagen, nutiden 2011. En mycket bra allround-uppbyggnad med krisen i centrum. Allt är lättläst, mycket roligt, mycket allvarligt, fint pirrigt, mycket drivet. (citat från bokbloggen Bokhora)

Inga kommentarer: