tisdag 31 maj 2011

En fager mö av Joyce Carol Oates

Som vanligt skriver Joyce Carol Oates en väldigt bra roman. Den här handlar om 16-åriga Katya Spivak. Hon har flytt sin trista hemort till industihåla för att arbeta som barnflicka i den flotta badorten Bayhed Harbour hos den rika familjen Engelhardt. Hon har en lång härlig sommar framför sig, långt från tristessen, kriminella pojkvänner och frånvarande mamma i hålan hon har växt upp i.

En dag när hon är ute med barnen träffar hon av en tillfällighet en äldre man som inleder ett samtal med henne. Det visar sig vara Marcus Kidder, en förmögen författare och konstnär. Han bjuder in henne till sitt slottsliknande hem och Katya blir bländad av allt det vackra. och de blir vänner.

Katya är imponerad av den rikedom som Marcus hem visar upp, hon dras till honom för att också kunna ta del av detta liv i rikedom. Det är verkligen en stor kontrast till de förhållanden som Katya har växt upp i .

Vänskapen känns dock hela tiden lite skev, är det bara vänskap Marcus vill ha av Katya?Man väntar på att något obehagligt ska hända.  Även Katya känner av det onormala i relationen, kan en 70-årig man vara vän med en 16-årig flicka?

Romanen ställer många frågor, det handlar om klass och relationer, hur långt är vi beredda att gå för att få ta del av det vi begär?

Inga kommentarer: