torsdag 19 maj 2011

Bokcirkel

 Heleneholms bokcirkel har haft sin andra träff.
Till den här gången hade vi bestämt oss för att läsa Lolita av Vladimir Nabokov. Storyn är kortfattat såhär: Humbert Humbert, frånskild europé, blir besatt av tolvårig amerikanska, gifter sig med modern för att komma åt flickan; modern råkar ut för en olycka och avlider och Humbert drar iväg med dottern på en bilfärd genom USA, varunder han gör verklighet av sin erotiska störning, förlorar sin slav och, slutligen, blir mördare.

Ska erkännas att det var ingen av oss som hade läst hela boken, men samtalet om boken gick väldigt bra i alla fall. Kanske väckte boken så mycket känslor att man var tvungen att lägga den ifrån sig ett tag - den är mycket obehaglig - den lämnar mig inte ifred från från känslorna av obehag, äckel och ilska.
Sällan har jag läst en bok där huvudpersonen är så osympatisk som pedofilen Humbert. Särskilt svårt blir det när man vet att det går omkring människor överallt med dessa böjelser och där deras självbild är helt sned, inbillar sig kanske t o m att de som blir offer för deras sexuella övergrepp skulle samtycka och njuta av att bli uppmärksammad av en så mäktig och attraktiv man som man själv anser sig vara, se bara på Internationella Valutafondens chef, fransmannen Dominique Strauss- Kahn. Humbert tror så också. Hu vad ruggigt!!
Samtidigt som innehållet väcker sådan avsky är boken intressant. Författaren lyckas verkligen förmedla känslor och sätta in läsaren i hur en pedofil tänker. Innehållet till trots finns det även en viss humor i boken och språket överhuvudtaget gör boken uthärdlig att läsa.
Vad tycker ni andra där ute som läst boken?

Nästa träff blir efter sommaren och vi bestämde oss för att läsa Donna Tarrts kultförklarade roman Den hemliga historien.
VÄLKOMNA DÅ!

Håll ögonen öppna för datum.

Inga kommentarer: