onsdag 13 april 2011

Bokcirkel

 Så har Heleneholms bokcirkel haft sin första träff.

Vi har läst Darling river av Sara Stridsberg och samtalade tillsammans under ca 1 timme
kring boken.

Sara Stridsberg fick sitt genombrott med romanen ”Drömfakulteten” som kom 2006 och som också belönades med Nordiska Rådets litteraturpris. Darling River kom 2010 och har också blivit väl mottagen i pressen och även nominerats till August-priset. Jag har inte hört någon som tycker att boken inte på något sätt är läsvärd, vissa tycker den äär fantastisk, andra att den är intressant. Jag kan nog hålla med om det senare.
Sara Stridsberg började läsa Nabokovs klassiker Lolita i början av skrivprocessen och blev väldigt inspirerad av den romanen. Lolita skrevs 1955 och räknas till en av 1900-talets mest kontoversiella romaner. Lolita handlar om otillåten passion, om den mer än 40-årige franske Humbert Humberts besatthet i den knappt trettonåriga Lolita Haze.
Darling River är som sagt inspirerad av Lolita och kanske en sorts fortsättning på Lolita. Romanen består av fyra delar: en del är om den moderlösa Lo som berättar om nattliga bilturer med sin far längs de prostituerades gator, en annan historia skriver vidare på Nabokovs roman och följer Dolores, det vill säga Lolita, från det att hon lämnar sin pedofile styvfar tills hon dör i barnsäng. En annan historia är den om en vetenskapsmans berättelse om hur han försöker lära en schimpanshona att teckna och på så sätt visa sig mänsklig och en fjärde del leder till en mor, en fotograf, som lämnat man och barn för att resa runt i Europa med sin kamera.
Jag tyckte om romanens start när Lo är ute och åker bil med sin far. Man kom snabbt in i en speciell stämning som är ganska mörk och dyster och jag kunde se miljön runt omkring väldigt tydligt. Vi var också eniga om att tempot i boken var behagligt eftertänksamt, utan en massa onödig action.
Jag tyckte dock att ju mer jag läste av boken ju längre kom jag från karaktärerna – vilket känns skumt. Kanske var det meningen för hela romanen andas instängdhet och ensamhet.
Vi tyckte nog lite olika om boken men en sak vi var överens om var att det är en bok som väcker tankar och hänger kvar efter att man läst färdigt.
Till nästa träff ska vi läsa Lolita av Nabokov. Alla som är intresserade är välkomna att delta. Nästa möte kommer att bli någon gång i mitten på Maj. Håll utkik här på bloggen och på Pednet så kommer snart ett datum.

Inga kommentarer: