onsdag 5 augusti 2009

Min typ brorsa

Min typ brorsa av Johanna Lindbäck

Ninas mamma, Marie, har träffat en ny kille som heter Tomas på Internet. Nu ska hon fira nyår tillsammans med honom och hans två tonårssöner i Luleå. Nina inser snart att hon inte har något annat val än att följa med. Hon hade ju tänkt fira nyår med kompisarna och kanske få till det med Fred. Men ganska snart inser hon att det kunde ha varit värre. Både Tomas, Wille och Daniel visar sig vara helt okej.
Drygt ett halvår senare flyttar alla fem ihop i en lägenhet i Umeå. Wille byter över till ett gymnasium i Umeå och Daniel och Nina börjar båda första terminen på Natur. Allt går relativt smärtfritt, det visar sig bli en ganska lycklig familj – men helt enkelt är det såklart inte att flytta ihop – särskilt inte när ”låtsas”syskonen är så trevliga och snygga.
I boken berättar Nina och Daniel omväxlande sin historia. Det är befriande att läsa om en familj som trots problem tycks vara en välfungerande och relativt lycklig familj, i motvikt till många till många av de böcker som har kommit på sista tiden, där huvudpersonerna mår dåligt och har dåliga uppväxter.Jag gillar den här boken, det är en feel god-bok för ungdomar, men den har samtidigt ett djupare tema om kärlek och relationer.

Inga kommentarer: