tisdag 14 april 2009

Boktjuven av Markus Zusak

Tycker du om att läsa kan jag varmt rekommendera Boktjuven av den australiske författaren Markus Zusak. Det är en viktig bok om ett viktigt ämne.

Boken handlar om Tyskland under andra världskriget och om några av de tyskar som vågade följa sitt hjärta och inte "lyda" nazisterna.

Bokens huvudperson är flickan Liesel. Hon är skitig, obildad, ibland elak men med ett stort hjärta. Hennes far har försvunnit i något koncentrationsläger för kommunistsympatisörer. Hon själv, hennes mor och lillebror blir bortförda 1939. Under transporten dör brodern och Liesel hamnar som ensamt fosterbarn i en familj i Sydtyskland. Hon hamnar i den lilla trista tråkiga orten Molching i den fattigaste delen på Himmel Strasse. Livet för Liesel är hårt, men på något sätt också ganska lyckligt så småningom. Hon har en sträng och argsint fostermor och en mera ömsint och kärleksfull fosterfar som varje natt läser för Liesel då hon inte kan sova, hon får en bästa vän i grannen Rudy som vill vara som Jesse Owens och gärna också vill kyssa Liesel. Familjen kommer också att gömma en jude i källaren som kommer att bli Liesels bäste vän. Något hotande finns dock hela tiden i bakgrunden. Kriget närmar sig även Molching.

Den som berättar historien är döden själv, han återberättar historien efter en bok Liesel skrivit.

Boken är inte helt lättillgänglig i början, men ju mer du läser desto bättre blir det och du dras med i historien. Det är sorgligt, tragiskt men också roligt emellanåt.

Vill du läsa mer om boken finns Svenska Dagbladets recension här: http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/unglitteratur/artikel_1644097.svd

Inga kommentarer: