tisdag 28 september 2010

FOSTERLAND

Jag besökte även ett seminarium som handlade om fosterland och barndom. Det var författarna Fredrik Ekelund och Dilsa Demirbag-Sten som diskuterade detta ämne. Båda har nyligen kommit ut med romaner om sin barndom. Fredriks bok Fadevår, tack för ljuset! handlar om när han som liten pojke på 1960-talet flyttade till Malmö och Djupadal och som ende upplänning började i en klass med bara skåningar. Han hävdade sig genom fotbollen, hade det inte varit för den hade han haft svårt att klara sig i den nya miljön.

Dilsa berättar i sin bok Fosterland om sin flytt till Sverige från en liten by i Kurdistan. För henne var det ilskan och aggressiviteten som blivit hennes drivkraft. Nu slåss hon genom att skriva böcker och debattera om kvinnors rättigheter, integration, frihet och människors lika rätt.

Likheten mellan de båda författarnas uppväxt kan tyckas väldigt olika men vissa beröringspunkter finns. När Fredrik flyttar till nybyggt område i Malmö, där allt är väldigt "modernt" och nytt kan han se vissa likheter med Dilsas flytt till Sverige.

Båda böckerna verkar väldigt spännande och måste genast läsas!!

Inga kommentarer: