fredag 26 mars 2010

SNABBA CASH AV JENS LAPIDUS


JW är inte vilken ”Stureplans-brat” som helst. Till skillnad från resten är han fattig och tvingas köra svarttaxi för att ha råd med att leva lyxliv. Abdulkarim, killen som hyr ut bil till JW, erbjuder honom en ny pengafylld bransch, kokainbranschen. JW, fattig som han är, tackar ja till erbjudandet utan att kanske riktigt veta vad det är han tackar ja till och vart det kommer leda honom.

Jorge Salinas Barrio, en latino som vi får bekanta oss med i början av boken, sitter i fängelset efter att ha tagit på sig skulden för knarkaffärer där serbiska maffian var inblandad. Men han tänker inte sitta kvar, med andra ord: ”Han skulle rymma ut, sticka från det här skithålet. Han hade en plan. Och den var tjockt bra.”

Den tredje huvudpersonen heter Mrado Slovovic och är medlem i den serbiska maffian. Han sköter indrivningen till ”R”, Radovan, ledaren i den serbiska maffian. Det är bara ett problem för Mrado. Vid sidan av allt jobb med maffian har han en dotter, Lovisa, som han vill få träffa, men så länge han jobbar under R, har hans frånskilda fru ensam vårdnad om Lovisa.

Jens Lapidus Snabba Cash är den första boken i serien Stockholm noir. Det som är annorlunda med denna boken jämfört med de flesta andra böcker är att här följer man karaktärerna (JW, Jorge & Mrado) växelvis. Det är definitivt en bok jag rekommenderar om man gillar spänning, för handlingen utvecklar sig inte som man tror.

Peter Boman ES1C

Inga kommentarer: