fredag 15 augusti 2008

Ögat över månskäran av Libba Bray


Boken utspelar sig i viktorianska England där 16-åriga Gemma bor efter hennes mors dramatiska död på ett torg i Indien. Gemma har blivit skickad till England för att gå på ett flickinternat där hon ska lära sig att bli en ”riktig dam”. Gemma känner sig fångad på skolan och tycker inte att hon passar in. Gemma vill vara självständig och oberoende och kan inte förstå varför män får helt andra möjligheter än kvinnor. Något hon snabbt får lära sig på skolan.
Hon upptäcker också att det är något som inte stämmer, att det är något som är annorlunda med henne. Att hon styrs av krafter som kommer utifrån och som hon inte kan rå på. När Gemma tillsammans med tre av skolans andra elever upptäcker en gammal dagbok börjar hon förstå att den kraft hon har känt av är mycket större än vad hon någonsin kunnat ana….Att det finns världar och människor som inte är synliga för vem som helst och att hennes mors död inte var någon slump.. Att det finns en tanke med det som skett och att slutet kan vara nära för henne också om hon inte kan ta kontroll över den onda kraften.
Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet men Gemmas tankar känns mycket moderna, speciellt de som rör kvinnors och mäns olika roller.
Gillar du magi, starka kvinnor, väsen och spöklika platser ska du verkligen läsa denna bok!

Inga kommentarer: