måndag 30 september 2013

Inom kort!

Hej alla fd. Heleneholmare!
Inom kort kommer en ny blogg för Nya Malmö Latinskolas biblioteket (fd. Helenholmsbibliotek) att dyka upp! De recensioner som finns här kommer att följa med, speciellt dem som jag har skrivit under året! Jag hoppas att ni följer med till den ny bloggen:  NML biblioteket med Jenny!

Välkommen till en ny era!

/Jenny

fredag 16 augusti 2013

Inför måndag!



Vi ses på måndag & tisdag!

torsdag 8 augusti 2013

Biblioteket 3.0

Sommaren går fort och vi har kommit en bra bit på vägen inför höstterminen! Det mesta av läromedlen är inventerade och redo för er första skoldag. I biblioteket har det börjat komma upp böcker på hyllorna, det har möbleras om och nya möbler har tillkommit! Jag lovar er att ni inte kommer känna igen er när ni kommer tillbaka!

Ny plats för tidningarna
Böcker upp på hyllan!

Marie, sliter med läromedlen!





tisdag 6 augusti 2013

Koll på kändisars bokhylla?

Nu har du chansen att få reda på vad några av Sveriges kändisar har i sin bokhylla i radioprogrammet Min bokhylla! Bibliotekarien Jenny Lindh tillsammans med Mark Levengood, åker varje söndag en tur till en hemlig gäst för att se vad de har i bokhyllan! Några gäster som varit med är Gustav Fridolin, Petter, Michael Nyqvist och vem vet vem mer det blir...... Intressant? Kolla här!



Tips!
Har du inte redan nu laddat ner SR:s App, så är det bara att göra det för att sedan lyssna på det var du vill - på cykeln(glöm dock inte bort din medtrafikanter), tåget, stranden eller kanske bussen!




torsdag 1 augusti 2013

Var med i Radioteaterns tävling!

Om du funderar på att bli en framtida radiopratare eller manusförfattare, då kanske SR:s Radioteaters tävling, skulle vara något för dig? Kanske något du kan ägna en regnig dag åt eller några kvällar för att verkligen få ihop något bra!? Tänk dock på att du bara har på dig till den 19 augusti, när skolan börjar!!  Vill du vara med så läs instruktionerna här !




tisdag 30 juli 2013

För regniga dagar....

Här är lite tips vad du kan göra under regniga dagar:

  • Gillar du H.P. Lovecraft eller kanske genrerna fantasy, skräck och science fiction? Då borde du kolla in  H.P. Lovecraft arkivet, där du kan läsa en och annan text av honom!
  • Eller varför inte läsa mer av poeten/författaren William Blake? I William Blake arkivet kan du både läsa texter och göra jämförelser mellan samma texts olika utgåvor...mycket intressant och givande!
  • När du nu har tröttnat på det borde du kolla in svtplays historiska dokumentär om Malmö.... Kolla här!
  • eller varför inte inte kolla in vad de Öppet arkiv har att erbjuda!?


Fortsatt glad sommar!

fredag 26 juli 2013

Hot For Teacher


Snart är det terminsstart och det hyllar vi med en låt för er lärare och elever med en otroligt duktig 6-åring!

Njut nu av de sista dagarna av sommarlovet!

onsdag 24 juli 2013

Magikerna av Lev Grossman

Boken handlar om 17-åriga Quentin Coldwater som längtar bort från sin tillvaro i Brooklyn, New York. Han vill ha en förändring i sitt liv och försöker genom att läsa fantasyserien om Fillory rymma bort från sin verklighet till en annan. Plötsligt händer det, Quentin blir antagen till en skola han inte visste existerade, en skola för begåvade magiker. Där han förutom en tuff utbildning stöter på vänskap, kärlek, sex, alkohol, droger och en magisk värld!

Helt klart fyller denna bok sin genre, men med en annan infallsvinkel än vad den vanligt vis gör. Här har du Quentin som är olycklig i sitt vanliga liv och det beror inte på några elaka styvföräldrar, utan på honom själv och hans egna liv, vilket gör det hela mer realistiskt och trovärdigt! När har du själv känt att ditt liv bara är och du skulle behöva något nytt för att komma ur ditt ekorrhjul?

I boken kan du tydligt hitta anspelningar på andra litterära verk inom genren och kanske kan det ge dig mersmak att prova någon annan bok eller helt enkelt ge dig en extra utmaning att komma på vilka böcker de kommer ifrån?

Denna bok skulle verkligen göra sig bra som film med dess fantastiska miljöbeskrivningar, som gör att du kan se det framför dig. Boken har verkligen fått en blandad kritik och det är verkligen upp till läsaren att avgöra vad den tycker! Jag hoppas dock innerligt att den blir en film för jag tror verkligen den skulle bli helt strålande på bioduken!

måndag 22 juli 2013

Har du glömt vad en film handlar om?


Vad tyckte du?
Jag tyckte det var helt klockrent och vill du se fler klassiker i 60 sekunders repetitioner kolla här!

tisdag 16 juli 2013

Uppdatering biblioteket 2.0

Öde är nog den bästa beskrivningen av skolan och biblioteket just nu, det är något som saknas - eleverna kanske? Sakta men säkert börjar vi bli klara med klassuppsättningarna i svenska  och summan av alla dessa är ungefär 5000 stycken! Ännu är det dock inte klart utan alla läromedel ska ses över och sorteras samt engelskans klassuppsättningar!
Var är alla elever?
Ödsligt värre!

Börjar bli riktigt fint i B120! 

Ha en skön sommar! :)

torsdag 11 juli 2013

Pink Floyd: Musiken, människorna, myterna av Bengt Liljegren


Historien om Pink Floyds framgång kan inget annat än att sätta frontmannen Syd Barrett i centrum. Denna excentriske konstnär startade tillsammans med Roger Waters, Richard Wright och Bob Klose, vad som skulle bli psykedelikascenens ledande band, men vars psykiska problem och drogexperimenterande drog Barrett bort från offentligheten. I stället är det den begåvade gitarristen David Gilmore som blir frontman för bandet i slutet av 60-talet. Namnet Pink Floyd fick Barrett från två olika bluesmusikers förnamn; Pink Anderson och Floyd Council och det David Gilmours bluesinspirerade spel som har blivit en viktig del av Pink Floyds sound. Framför allt på skivor som Dark side of the moon och Wish you were here.

Till skillnad från andra stora band som härstammar från England under 1960 och -70 talet kommer medlemmarna i Pink Floyd från en akademiskt bakgrund i Cambridge och det ges många exempel på hur man kommenterar samhällshändelser på ett underförstått och intellektuellt vis. Deras konserter var tidigt ett ändamål för experimentlusta som lasershower och 4-kanals surround ljud. Publiken till den progressiva och avantgardistiska musiken bestod framför allt av hippies, som gick på deras konserter för en rent intellektuell sysselsättning.

Men som alltid återfinns problem bakom framgångsagan, som exempel Nick Masons dåliga självförtroende som musiker som tvingade bandet att stundtals plocka in studiomusiker, äktenskapsproblem och viljor som inte drog åt samma håll. Pink Floyd är en kollos inom 1900-talets populärkultur och deras berättelse från starten i 60-talet Cambridge som ett underground band inom psykedelikarörelsen till de enorma framgångar det nådde under 70-talet till deras splittring på 80-talet är väl värt att läsa om.

Du kan låna boken här!

torsdag 4 juli 2013

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald


År 1925 kom denna lilla bok på cirka 149 sidor ut, men det gör den inte mindre intressant att läsa utan den ger dig som läsare en inblick på hur USA och dess överklass hade det innan depressionen 1929. I boken får vi följa Nick Carraway som flyttar till New York för att bli aktiemäklare.Där bosätter han sig på Long Island, granne med den omtalade och gåtfulle Jay Gatsby. Nick börjar umgås med sin släkting Daisy och hennes man Tom Buchanan, i sällskap av dem får han höra mycket om sin granne Gatsby. Själv ser han aldrig till honom utan endast han storslagna fester varje kväll. 

För mer än 10 år sedan hörde jag mycket om boken i olika filmer och bestämde mig för att läsa den och då på originalspråket - engelska. Jag var så besviken efter att ha läst den, då den i filmerna höjts till skyarna. Nu när jag såhär några år senare läser om den och då på svenska, har min uppfattning ändrats: den är faktiskt riktigt bra, trots att jag läste den med svenska översättningen från 1946 - visst kunde jag verkligen bli fundersam när vissa ord dök upp i konstiga sammanhang, men det var lite charmigt! Som tur är kan du själv läsa den som e-bok i nyöversättning här! För att göra en kort sammanfattning av boken har jag ett otroligt bra citat från den:

"Så strävar vi fram som båtar mot strömmen, ständigt drivna tillbaka mot det förgågna."(s. 149)

Känner du inte för att läsa den helt själv utan vill få lite extra grädde på jordgubbarna, så vill jag tipsa om ett radioprogram i P1 som heter Bokcirkeln. Vill du inte leta upp den själv så har du den här. Du kan även ladda ner SR:s app och lyssna på programmet rätt i telefonen, när du sitter på tåget eller bussen, sök bara efter SR(Sveriges radio) i din app-affär, så hittar du den där - den är gratis!

Och när du har läst boken kan du ju alltid se någon av  filmatiseringarna eller spela spelet!


tisdag 2 juli 2013

Uppdatering om biblioteket!

Just nu håller vi på med att fixa med de nya kurslitteratursrummen som kommer att finnas till hösten! Det är mycket arbete att få in all litteratur i systemet(och på hyllorna), som ännu inte finns inlagt samt att den litteratur som redan finns behöver inventeras så att vi vet vad som finns och inte finns! Utöver det gapar hyllorna rätt tomma i biblioteket,  just för att vi prioriterar att få klart all kurslitteratur inför höstterminen! Nedan kan du se några bilder på hur det ser ut!



måndag 1 juli 2013

Låna e-bok!

Som många av er vet så gick det ej att låna böcker från biblioteket över sommaren, därför vill jag tipsa er med ett trevligt alternativ för att stilla läshungern...... Låna en e-bok istället och läs den i din iPad eller på din Mac. Du hittar e-böcker här och ljudböcker här!

Ha en god läsning under sommarlovet! 


fredag 28 juni 2013

Sommarlovstips!

Nu är ju äntligen sommarlovet här och vet du inte vad du ska hitta på, så kommer här några tips:
  • Se Sommarlovsmorgon live, nere i Västra hamnen vid Scaniabadet, vardagar 9-10 fram till den 16 augusti.
  • Nere på Ribban kan du prova på en massa olika sporter som exempelvis Footvolley, Street basket och Beach Tennis.
  • Gå på visning/utställning med Malmö Nordic 2013(som nämnts tidigare i samband med vad som händer med böckerna som blir över - se här).
  • Kanske besöka Containerbiblioteket vid STPLN se mer här
  • eller kanske Doc Lounge filmdagar på STPLN, läs mer här!
  • Den 12-14 juli kan du besöka Malmö Roller Derby Festival, när du har chansen att exempelvis prova på Kettlebells, Derby, skateboard..... Läs vidare här!
  • Sugen på att prova på Triathlon? Nu har du chansen att göra det alla torsdagar mellan 18-20 fram till 1 augusti. Samling på gräset Ribersborgs kallbadhus kl. 17.45
  • Malmö Sommarscen är även igång denna sommaren, med mycket gott och blandat! Kolla programmet här!
  • Om inget av detta låter intressant så kan du kolla in Malmotown som har en tips om vad som händer i Malmö.


Glad sommar!



tisdag 18 juni 2013

Porträtt: Alexander Ström - en av deltagarna i ESC!!

Bor: Lund
Ålder: 18 år (19 år den 1 juli)
Program: EST inriktning musik & teater
Familj: Mamma, styvpappa, lillasyster, pappa, styvmamma, lillebror och storasyster.
Intressen: Musik, musikaler, dans, teater och film.
Styrka: Förstående
Svaghet: Noggrann
Klädstil: Finklädd, tycker om att klä mig i kostym
Lyssnar inte på: Dansband
Sjunger i duschen: Opera eller någon smörigballad
Roligaste ämnet: De estetiska ämnena
Senaste konserten: ESC-genrep
Senaste biofilm: Les Misérables!
- Vilket jag rekommenderar alla att se då den är så nyskapande och revolutionerande med sitt sätt att angripa sången vid inspelningen. Det dem gjorde vid själva inspelningen av filmen var att de gjorde en liveinspelning av a cappellan och där musiken sedan anpassat efter sången, d.v.s sången spelades inte in i efterhand som de brukar göra vid filminspelningar

Favoritmat/godis: - Allt från det italienska köket, men allra helst pasta. Är ingen godisälskar utan föredrar glass och olika bär(vilket gör den nuvarande årstid till den bästa!)

Vad åt du till frukost i morse?
- Är en riktigt havregrynsmänniska och vill ha havregrynsgröt med tranbär och kanel på morgonen!

Vad är det konstigaste du ätit?
 - Grodlår med vitlök och precis som andra säger så smakar de som kyckling fast de är lite mindre och  har ett helt annat utseende...

Bästa reseminne?
- Är nog en av gångerna familjen bilade genom Europa! Bästa gången var nog när vi bilade ner till Italien och där jag under resans gång fick uppleva de olika ländernas miljöer. Det var så häftigt och fint att få se så mycket.

Värsta reseminne?
- De var nog när jag var på Kreta och en kompis och jag fick syn på Redbullbilen som delade ut gratis Redbull. Vi fick 16 stycken som vi delade på och jag kan säga att min mage inte var  glad efter det, så jag fick hänga på toaletten resten av semestern!

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
- Är mer en morgonmänniska och allra helst då jag inte måste gå upp på morgonen, för då vill jag helst bara ligga kvar och sova en stund till. Behöver jag inte gå upp så nästa hoppar jag upp ur sängen, för att få så mycket som möjligt gjort under dagen.

Vad händer nu efter studenten?
- Tänkt arbeta 1 år framåt här hemma och sedan nästa år söka utbildningar utomlands och för det är de bra att ha en buffert. Det lutar åt London eller New York som har bra musikalutbildningar.

Kan du berätta lite om ditt deltagande i ESC?
- För att få delta var vi först tvungna att göra en audition för den inriktning vi ville delta i. Jag gjorde både en sångauditon med tidigare melodifestivallåtar och en dansaudition.  Efter det var de bara att vänta och se om man hamnade på uttagningslistan(lite som i Glee där alla springer fram för att se om man är en av deltagarna). Jag kom med på tre av bidragen: Italien, kroatien och Azerbaijan. Att få vara med och  få jobba med alla dessa duktiga människor var helt fantastiskt! Visst ger den en merit för framtiden, men upplevelsen i sig är häftig!

Kan du berätta lite om låtarna?
- Av någon konstig anledning handlar alla låtarna om kärlek. Azerbaijansbidrag är en popballad, Italiensbidrag en ballad och Kroatiensbidrag en folksång.

Vad är viktigt om man vill bli en bra artist?
- Att man inte tänker för mycket utan fokuserar och vet var alla är och gör. Man ska ta in allt omkring sig och bli en del av det, istället för att göra de på automatik. Leva sig in i det man gör för att de ska bli mer autentiskt.

Vilken favoritartist ser du lite extra upp till?
- Michael Jackson. Han var en oerhört duktig artist, som verkligen var bra på det han gjorde.

Boktips?
- Lady Gagas biografi. Lärde mig mycket om hur branschen fungerar, vilket både var intressant och givande för framtiden.

Musiktips?
- Youtube.com, där finns så mycket att lyssna på live(red. inspelat live, ej redigerat). Det tycker jag mycket om att lyssna på!

Har du några tips till eleverna som börjar till hösten?
- Ta alla chanser du kan och låt aldrig rädslan stå i vägen!


Se även en SVT:s intervju med Alex här!

måndag 17 juni 2013

Vad händer under sommaren i biblioteket?

Under de senaste månaden har det varit ganska rörigt i biblioteket och en av anledningarna till det är att biblioteken på Malmö Latinskolan, Mediegymnasiet och Heleneholms gymnasium slås samman och blir ett bibliotek. Alla dessa bibliotek hade sammanlagt under hösten 40 000 böcker som skulle hanteras på något sätt. Av dessa 40 000 böcker skulle endast 10 000 stycken vidare till Nya Malmö Latin. Istället för att slänga dem - vilket hade varit det billigaste och minst resurskrävande - valde vi att skänka, cirka 20 000 stycken, till andra skolor i Malmö kommun, både kommunala och friskolor. De cirka 10 000 böckerna som blivit över kommer att gå till avslutningen av Malmö Nordic 2013 under Malmöfestivalen

Det som händer de närmaste dagarna är att Mediegymnasiet och Latinskolan flyttar in på Heleneholm och bildar Nya Malmö Latin. Just nu är vi i biblioteket mitt upp med att packa ner alla böcker som ska vidare till Malmö Nordic 2013, samtidigt som vi ser över de bestånd som ska vara kvar på Heleneholm. Lådor och möbler från både Latinskolan och Mediegymnasiet har kommit och väntar på att bli uppackade och placerade på rätt plats(se bilder nedan). Det är där vi är nu och vill du veta vad som händer i biblioteket under sommaren så kommer det uppdateringar med bilder efterhand!

Glad sommar!








fredag 31 maj 2013

3:e pristagaren i tävlingen

Niceville av Kathryn Stockett


Inledning
Innan jag börjar berätta om boken respektive filmen Niceville vill jag bara skriva att detta är en bok som jag blev förälskad i efter att ha läst första kapitlet. Det är en bok som fångar en och får en att vilja läsa mer. Den innehåller en bra historia i bakgrunden. Den utspelar sig under 1950-talets medborgarrättsrörelse i USA i en liten stad i söder som heter Jackson. Läsaren får också lära känna karaktärerna väl, tack vare bokens längd och författarens skicklighet; detta faller självklart bort en del i filmen även om även den är lång (över två timmar och tio minuter). Jag är en person som gärna undviker filmatiseringar eftersom man nästan alltid blir besviken, jag klarar inte riktigt av att saker förändras och försvinner när 350 sidor ska komprimeras till en långfilm.

Beskrivningar
Boken är skriven med enkelt språk och fokuserar mer på själva budskapet om mod och solidaritet med medmänniskor oavsett hudfärg, vilket fungerar väl. Beskrivningar av personer och miljöer är koncisa och ger en bra bild utan att sväva ut och uppta för mycket plats. Eftersom man får så klara bilder av hur huvudpersonerna ser ut, blir man självklart besviken när skådespelarna inte ser ut som de ”bör” göra, men filmskaparna lyckades ändå ganska bra med alla karaktärer förutom en av huvudkaraktärerna, Skeeter, som skulle vara lång, blond och ha en spetsig nästa. I filmen var hon istället rödhårig och inte särskilt lång. I boken tog författaren ofta upp hur hennes längd gjorde att hon ansågs vara ful och okvinnlig, och det är därför som man trodde att det skulle vara viktigt i valet av skådespelerska. Dock minns jag att när jag läste boken tänkte jag att Octavia Spencer skulle vara perfekt för rollen som Minny, trots att jag inte hade någon aning om vilka skådespelare som medverkade i filmen. Därför var de glädjande att de valde just henne.

Kort om händelseförloppet
Berättelsen består av tre parallella handlingar, vars berättares öden vävs samman. De tre kvinnorna som berättar historien är: Aibileen, ett äldre hembiträde som arbetar för miss Leefolt, Minny, som arbetar för miss Hilly och Skeeter, som är en vit kvinna vars familj har ett svart hembiträde. Minny sparkas sedan av miss Hilly, för att hon använt de vitas toalett. Hon får då jobb hos en kvinna, miss Celia Foote, som kommer från sämre förhållanden, men gift sig med en rik man, som råkar vara Miss Hillys före detta partner. Därför är hon utstött ur de rikas gemenskap och blir den enda som inte känner till vad som hände, när Minny var anställd hos Miss Hilly. Miss Skeeter försöker bli journalist och författare efter en lång utbildning och får idén att skriva om svarta hembiträdens vardag. Hon får svårt att övertala Aibileen och Minny men lyckas efter många försök få dem och ungefär ett dussin andra hembiträden att ställa upp.

Boken i jämförelse med filmen
Filmen börjar med ungefär samma meningar som boken. Aibileen berättar lite om sin vardag. Till skillnad från i boken, där skrivprocessen börjar först flera kapitel in i boken, får vi i filmen direkt reda på att Aibileen låter sig intervjuas av Skeeter, som ska skriva boken. Därefter tas vi tillbaka i tiden till där allt började. 40 minuter längre in i filmen förs tittaren åter tillbaka till startpunkten, det vill säga själva intervjutillfället. 
   I början av både boken och filmen nämner Aibileen en L-formad spricka i miss Leefolts bord. Då tror man att det är ett tecken på att hon inte är lika rik som sina väninnor, vilket förstärks av att hon syr sina egna klänningar. Men i slutet är det just denna spricka som avslöjar att det är Aibileen som låtit sig intervjuas i boken.
   Det finns många skillnader mellan boken och filmen som man lägger märke till. Ofta gör man ändringar i filmversionen för att den ska bli mer ”tittarvänlig”; ett exempel är filmen Chocolat, vars innehåll knappt påminner alls om bokens dystra berättelse. Böckerna är nästan alltid bättre än filmerna, för att man får mycket mer information, vilket gör berättelsen djupare. Men det finns en fördel som filmerna har och det är musiken. Personligen älskar jag dramatiska pianostycken och olika flöjter. Jag minns att jag tänkte att filmen Niceville skulle ha just sådan musik, som jag tycker ökar kvaliteten på filmen, men där blev jag besviken. Musiken hade en ganska anonym roll i filmen. Men åter till skillnaderna mellan bok och film. I boken försöker Minny lära miss Celia Foote att laga mat till sin make, men hon är ett hopplöst fall och lär sig aldrig något annat än ytterst simpla rätter. I filmen däremot lär hon sig att laga en festmåltid till Minny och sin make som tack och jag antar att det här är meningen att man ska bli rörd. Men när jag såg det så blev jag mest irriterad, för det var så onödigt att ändra just det. Det kan inte ha förenklat inspelningen eller något liknande. I boken förvarar Skeeter alla intervjuer tillsammans med ett häfte med Jim Crow-lagarna i en portfölj. Vid ett tillfälle glömmer hon kvar portföljen hos Hilly. Detta skapar spänning eftersom Skeeter är så nära  att bli avslöjad och stoppad och denna spänning varar i två eller tre kapitel. I filmen däremot har Hilly bara tagit upp laghäftet ur väskan, hon har aldrig hela portföljen.
   I hela boken är det ett mysterium vad som har hänt med Skeeters familjs förra hembiträde Constantine. När Skeeter kom hem från college jobbade hon inte kvar längre och modern berättade aldrig varför. I slutet av boken får man reda på att Constantine hade lämnat bort ett barn tidigare i livet för att barnet föddes vitt. Flera år senare hade barnet tagit upp kontakten med Constantine. Hon kom till Constantines arbete och blev förolämpad av att hon inte fick gå in i familjens hus. I filmen händer ungefär samma sak, men barnet är inte vitt. Då frågar man sig, varför. Inte heller här finns det någon anledning att ändra det som står i boken.

Dialog och berättarperspektiv
Dialogen blir väldigt viktig, både i filmen och i boken, för det är dialogen mellan karaktärerna, som berättar hur karaktärerna är som personer, och det berättar också, på ett naturligt sätt, vilka åsikter som var vanliga under den här tiden. Historien berättas ur ett jag-perspektiv vilket ger karaktärerna mer djup när man får inblick i deras tankar om det som händer. I filmer blir det ofta svårt att ha flera berättare och de har man löst genom att Aibileen är den som berättar historien.

Slutet
Berättelsens avslut är gott, Skeeter delar till exempel med sig av bokens intäkter till alla hembiträden som ställt upp och låtit sig intervjuas, men samtidigt är slutet öppet, allting är inte absolut löst, vilket jag upplever som en bra sak. Ett slut där alla trådar är fastknutna är inte realistiskt, medan ett slut med för många lösa trådar ger läsaren irritation över att författaren inte kunde lösa avslutningen bättre. Filmen avslutas med en monolog av Aibileen där hon bland annat säger: ”Gud säger att vi måste älska våra fiender. Det är svårt. Att berätta sanningen kan vara en början”.
Elin Larsson


onsdag 29 maj 2013

2:e pristagaren i tävlingen

Bokrecension av "I drottningens närhet"
Författaren till I drottningens närhet heter Philippa Gregory som är mest känd för sin bok Den andra systern Boleyn. Det finns inte mycket spår av vår tid i den historiska skönlitteraturen mer än orättvisan som finns mellan könen men också en del av konflikterna och rivaliteter mellan personer. Verkets betydelse för dagens samhälle kan vara väldigt nyttig för unga flickor och kvinnor för att känna att de har mer att säga till om idag än på den tiden. Då män tryckte ner kvinnors röster och där männen fick stöd i dåtidens lagstiftning. En lagstiftning som tydligt visade att män var mer värda än kvinnor. Nutidens unga flickor och kvinnor kan se att de har möjligheter att hjälpa och utveckla dagens samhälle utifrån hur lagstiftningen har ändrats genom århundradet.  Lika mycket visar boken att kärlek finns i olika former och att hat finns i lika många.
   Man får i boken följa Hannah Green, da Verda, under år 1552 – 1558. Hon hamnar i hovlivet där Maria I Tudor hamnar på tronen. En rivalitet mellan Maria och hennes syster, prinsessan Elizabeth I Tudor uppstår. Den blir blodig och det sker konspirationer dagligen omkring Hannah, allt för att få Elizabeth på tronen. Hannah blir Marias förtrogna och dras motvilligt in i intrigerna som sker vid det engelska hovet.
   Under denna tid som Hannahs berättelse utspelar sig ligger England väldigt illa till. Landet blomstrar inte i ekonomi eller i skördar pga. konflikterna i hovet mellan monarkerna och adeln. Hannah som är van vid Spaniens varma sol och rena omgivning gillar inte England som är kallt och kyligt samt är allt ganska dammigt på landsbygden. I hovet finns det människor som inte anser att deras hygien är det viktigaste.
   Stämningen i boken varierar från att vara ganska lugnt, till spännande och skräckslaget, för att leda till ett lyckligt liv vid ett glatt hov men det kan snabbt svänga till att bli ett dystert hovliv. I slutet bli stämningen lyckligt och glatt pga. föreningen som sker mellan Hannah och hennes make Daniel.
   Konflikter och centrala problem i boken är många. Dem centrala problemen var intrigerna vid hovet. Dessa intriger var planerna att sätta Marias kusin Jane Grey på tronen istället för henne, att Marias lilla syster Elizabeth I Tudor försöker störta henne med hjälp av människor i hovet. Konflikterna som dyker upp är saker som att hovmannen Robert Dudley känner till Hannahs hemlighet och hotar att använda den emot henne om hon inte lyder honom. Att Hannah motvilligt hamnar hos katoliken prinsessan Maria och att hon motvilligt hamnar i en trolovning med en judisk man som heter Daniel.
   Hannah är den person som leder historien framåt i boken. Hon flydde från sitt hemland, Spanien. Inkvisitionen av judar och muslimer i hemlandet fick henne att fly till England. I England var kunskap om olika språk som blivit nerskrivet efterfrågat och eftersom Hannahs, inte ofta nämnda, far var en boktryckare och språklig man var detta ett passande land att fly till. Hon är en väldigt smart och försiktig ung kvinna men har en stolthet som en man. Hannah växer från att vara en nyfiken ung flicka som vill vara en fri kvinna och inte bunden till en man. Hannah som en ung kvinna kommer även till att älska två män som hon senare i livet inte hade kunnat se sig bunden till. Hon vill visa att hon är klok och vis med de kunskaper hon har men under denna tid är kvinnor inte önskvärda för kunskaper om texter och att de har åsikter om att dem inte behöver män. Dåtidens kvinnor ansågs vara lämpliga och väluppfostrade när de lyssnade och lydde männen i sin familj och släkt.
   Maria I Tudor är tronarvingen efter hennes unge bror som dör i början av boken. Hon är givmild och älskvärd av Englands folk. Maria är i början av boken en ung kvinna som fruktar för sitt liv men under bokens handling blir hon allt mer modig när hon väl sitter på tronen. Hon faller sedan till ett döende tillstånd när hennes make reser tillbaka till Spanien och de förblir barnlösa, detta gör att hon åter igen börjar frukta för sitt liv.
   Elizabeth I Tudor kommer in i mitten av boken för att störta sin syster från tronen. Elizabeth är en självsäker kvinna. Hon vet hur man lindar människor runt sitt lillfinger och fruktar inget. Hon utvecklar sig inte under berättelsen gång utan är hela tiden den självsäkra prinsessan med det Tudor röda håret som vet vad hon ska göra även om hennes rädsla blir starkare än hennes planer för framtiden ibland.
   Robert Dudley är en ung hovman som hittar Hannah. När Hannah sagt vid deras första möte att hon sett en ängel bakom honom, ansåg Robert att Hannah hade en gudomlig förmåga att tala med änglar som kan berätta om framtiden. Han ansåg att detta skulle bli användbart och tvingade därmed henne till hovet. Han är en nära vän med Elizabeth. Han är ganska realistisk av sig och vet när han inte kan ändra på saker och accepterar sitt öde. Han kämpar inte emot tanken på att han kommer dö på order av Maria.
Daniel är en ung judisk man som studerar till att bli läkare och är Hannahs trolovade. Han är väldigt försiktig med att inte avslöja sin religion. Daniel är väldigt lik Hannah. De är båda lika stolta och kloka vilket ofta leder till konfliketer mellan dem. Han är också väldigt beskyddande eftersom hans far dog ung och efterlämnade ansvaret till honom som överhuvud för hans mor och systrar.
   Texten kan beskrivas som ålderdomlig, ironiskt, komiskt och poetiskt även om den är skriven under 2000- talet. Den är skriven passande för en historisk skönlitteratur om det engelska hovet under 1500-talet. T ex:

  ”Mamsell Gosse”, sa han. ”Trotsar du mina order? Vad gör du här nu igen?”

I detta stycke talar Robert till Hannah och eftersom Hannah klädde sig som en gosse för sin egen säkerhet, fann Robert det lustigt och bestämde sig för att kalla henne Mamsell Gosse.

  ”Och nu, mina kära undersåtar, möt nu uppropsmakarna utan frukta – för jag försäkrar er att jag inte fruktar dem det ringaste”

   Här talar Maria till det engelska folket som bor i London, att de ska hjälpa henne att återta tronen eftersom hon är den rättmätige arvingen och inte hennes kusin Jane Grey. Hon talar med övertygelse som tydligt visar att hon inte fruktar dem. Ordet ringaste är inte något man i vanliga fall skulle säga i dagens samhälle och inte för att jag vet att det ordet inte finns i andra böcker är det ganska ålderdomligt för mig.
   Philippa är väldig tydlig med sina böcker. ”I drottningens närhet” visar hon oss hur livsfarligt det kunde vara för en kvinna vid hovet. Att kvinnor inte hade något att säga till om. Detta är ganska tydliga budskap som avspeglar sig i Philippas böcker. Lärdomen jag lärt mig är inte bara genom att läsa ”I drottningens närhet” utan från alla hennes böcker är att kvinnor påverkar mer än vad man som kvinna eller man tror.
   I berättelsen finner man teman som hämnd, olika sorters olycksalig kärlek, orättvisorna för kvinnor omkring mäktiga män och döden som lurar runt hörnet hos Hannahs nära och kära.
I boken sker två triangeldramor. Triangeldramat mellan Maria, Elizabeth och Marias make Philip samt triangeldramat mellan Hannah, Daniel och Robert Dudley.
Hannahs känslosamma band med sin far, som vill säkra hennes trygghet när han väl försvinner någon gång, och Hannahs kärlek för sin fars syn på trygghet. Vi får följa Hannah på hennes resa från att vara en flicka till en ung kvinna. Marias resa från att vara en oäkting till att bli prinsessa som till slut hamnar på tronen som Englands drottning, vars unga liv slutar med att hon dör i sängen av ett brustet hjärta.
   Jag kan känna igen mig i Hannahs sits, jag känner mig ofta maktlös även om mina kunskaper kunde vara till nytta men håller min tunga. Att dras in i något ovilligt är en ganska vanlig erfarenhet. Jag har hamnat i bråk med min far och har hamnat i mitten av konflikter mellan vänner som blivit ovänner, inte exakt som Hannahs situation men med likheter.
   Jag kan finna att personerna i texten kan beskrivas som trovärdiga eftersom det är en verklig syn på 1500- talet. Hannah som upplever sig som en kvinna som blir orättvist behandlad just för att hon är kvinna och att det är männen i samhället som styr och ens liv står på spel i det läget.  
   Jag älskar att läsa böcker där man lär sig om kvinnornas situation i ett historiskt perspektiv och jag kan skatta mig lycklig för tiden vi lever i. Jag brukar känna en samhörighet till personer som Hannah. Dem som står emot, så gott det går utan att riskera sitt liv, systemet att män är högre ställda än kvinnor. Jag kan finna att orättvisorna mellan könen finns kvar men de har minskat radikalt från 1500 – talet.

Anonym

tisdag 28 maj 2013

1:a pristagaren i tävlingen

Jag har läst Doktor Glas av Hjalmar Söderberg.

    Doktor Glas är en ung och intelligent läkare som arbetar på en liten praktik i Stockholm. En dag kommer pastorns fru på besök. Fru Gregorius har ett annorlunda problem, hon älskar inte sin man utan någon annan har lyckats väcka hennes kärlek. Hon öppnar sig helt för Doktor Glas och berättar allt, även om hur Pastorn förgriper sig på henne. I vanliga fall brukar Doktor Glas hänvisa till “plikten” när det kommer till psykologiska besvär, men det är något med Fru Gregorius som gör att han fattar tycke. Han bestämmer sig för att hjälpa henne och besöker Pastorn för att berätta en vit lögn om hur Fru Gregorius inte är frisk och att Pastorn måste vara avhållsam för ett tag. Doktor glas blir mer och mer involverad i Fru Gregorius öde. 
   
    Han känner sig hela tiden förföljd av frågan “Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?” Han bestämmer sig slutligen, för att Pastorn ska dö. 

    Boken Doktor Glas är skriven likt en dagbok. Detta gör att personerna vinklas efter hur Doktor Glas iakttar och känner för dem. En person som jag tycker är speciellt intressant är Pastor Gregorius. Det framstår mycket tydligt att Doktor Glas hyser hat mot Pastorn. Detta påverkar också mig som läsare då Pastorn därför framstår som en nästintill avskyvärd person. Han är till och med så ful och otrevlig att hans fru inte längre vill vara med honom. Inte hjälper det mig som läsare att tycka om honom mer när jag får reda på att han även inte kan respektera sin fru och förgriper sig på henne. 
   
   Det som får mig att tänka annorlunda är att Doktor Glas redan i början av boken tycker mycket illa om Pastorn. Boken är som sagt skriven likt en dagbok och jag vill tro att Doktor Glas vinklar historien lite och får Pastorn att framstå snäppet värre än vad han egentligen är. 
  
   En scen i boken som berör mig utspelar sig tidigt. Det är redan innan Fru Gregorius kommer in på praktiken. En annan kvinna anförtror sig åt Doktor Glas och strax därefter skriver han om hur han minns första gången en kvinna kom in gråtande på praktiken. Hon ber honom att rädda henne då hon blivit gravid, ogift och med fel man. Doktor Glas svarar som vanligt med att följa plikten och ber henne anförtro sig åt sin mor. Kvinnan kastar sig förtvivlat på golvet och sparkar och skriker. Om hon anförtror sig åt sin mor kommer hon berätta för far och då blir det bröllop. Detta verkar inte Doktor glas alls bry sig om. Sagt och gjort är kvinnan ett tag senare ute på bröllopsresa.
 
  Det som verkligen berör mig är hur Doktor Glas så kallt kan ignorera någon annans lidande. Han må inte vara en kvinnoläkare men jag är säker på att det finns något han kunnat gjort. Jag själv hade inte kunnat ignorera någon på det vis och speciellt inte med vetskapen om att personen kommer bli slagen eller tvingad till giftermål. Det går upp för mig redan i denna del av boken vilken egoistisk och deprimerad människa Doktor Glas måste vara. 

   Boken är inte en vanlig roman utan en dagboksroman. Det är Doktor Glas som håller i pennan och det är hans anteckningar vi får läsa. Konsekvensen blir att berättelsen blir vinklad ur hans perspektiv och syn på världen. Vi får följa Doktor Glas tankar och vet inte mycket om hur de andra personerna tycker och tänker. Boken har fångande miljöbeskrivningar och även om vi märker att detta är dagboksanteckningar kastas vi ändå in i händelseförloppet och känner att vi är där. Språket skiljer sig ifrån det sätt vi talar på nu. Detta är den största anledningen till att vi märker att det inte heller utspelar sig i den tid vi lever i utan någon gång i början av 1900 talet. 

     
    
                                                                                                                           
Joy Mayzel



måndag 27 maj 2013

Vinnarna i tävlingen!

Nu är äntligen läsningen och bedömningen klar av de inskickade bidragen i vår bokrecensions tävling! Under den kommande veckan kommer de vinnande bidragen presenteras här på bloggen. Vinnarna kommer även meddelas via mejl och där de mot uppvisande av skol-id kan hämta ut sin vinst i biblioteket!

Jag önskar er alla, en god läsning!

fredag 24 maj 2013

Vad tycker du?

Snart går Heleneholms gymnasium i graven och med det även denna blogg! Tanken är dock att behålla de tidigare recensionerna, men göra en ny och fräsch blogg med den nya skolan. Nu undrar jag vad du som läsare tycker att den nya bloggen ska se ut? Färger, bilder etc. Skriv vad du tycker och tänker i kommentarsrutan nedan.









torsdag 23 maj 2013

Vad pågår i biblioteket egentligen?

Ett berg som ska till Frans Suell &
Jörgen Kocks gymnasium
!

Många har frågat vad vi pysslar med i biblioteket och varför vi stänger så tidigt varje dag?! Just nu packar vi böcker som vi skänker till andra skolor i Malmö, både kommunala skolor och friskolor. Anledningen till det är att vi har många dubbletter nu när tre bibliotek ska bli ett. Det finns även en del litteratur som elever och lärare aldrig läser och då är det bättre att de får komma till nytta på en annan skolas bibliotek. När det gäller öppettiderna i biblioteket så var det från början tänkt att vara helt stängt så att vi kunde arbeta snabbt och smidigt med att plocka och packa ner alla böckerna! Men med tanke på eleverna så valde vi att ha öppet några timmar per dag, då vi vet att biblioteket är en välanvänd lokal i skolan!


Ännu ett lådberg som ska till
olika skolor
Karin arbetar hårt för att se till att allt
kommer till rätt skola

Marie plockar flitigt ihop
böckerna som ska i vidare.



Magnus plockar även han flitigt!


BF-programmets vernissage i biblioteket

Fredag den 17 maj hade BF-programmet vernissage i biblioteket under eftermiddagen. Gästerna blev bjudna på tilltugg och dryck medan de utforskare vernissagen. Under tiden de gick runt fick de funderade på vilken känsla bilderna gav dem. Ett ord, eller högst tre ord, skrevs ned på små lappar som fästes på tavlan. Dagen till äran var Lotta och Lena från SPSM  på besök och passade på att intervjua elever och lärare. Nedan är några bilder från vernissagen!









onsdag 22 maj 2013

Se vad du har för böcker hemma?

Många har undrat vad de har för böcker hemma och för att göra det enklare för dig själv så kan du hemifrån se det utan att behöva gå till biblioteket. För att göra det måste du loggan in på SELMA, adressen har du här!


Dansföreställning i aulan!

Vi fick äran att besöka årskurs 2:s dansföreställning i aulan! Nu har även du chansen att se dem i morgon - torsdag den 23 maj! Lite smakprov nedan!





onsdag 15 maj 2013

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Boken handlar om författaren själv och där du som läsare för följa honom på jakten efter sina biologiska föräldrar. Patrik är adopterar från Sydkorea och har växt upp i Sölvesborg i en dysfunktionell familj bestående av mamma, pappa och syster. Pappan lämnar dem dock tidigt så hans mamma fick själv ta hand om familjen med allt vad det innebär - köra barnen till träningar, betala lån på huset, arbeta, laga mat etc. I skolan och andra sammanhang blev han ofta kallad för kinesjävel, trots att han är uppfostrad som vilken svensk pojke som helst.


I samband med sina studier på Malmö högskola vaknar en nyfiken av att veta mer om sina rötter och han väljer därför att studera 1 termin i Korea. Inget blir som han tänkt sig och frågan är kommer han att hitta sina biologiska föräldrar bland alla dessa miljoner människor?

Rolig, sorglig, gripande, intressant är några adjektiv för denna bok, men jag skulle kunna nämna hur många som helst. Den ger dig som läsare oavsett om du är adopterad eller inte, en uppfattning hur det är att vara adopterad i Sverige.

Boken har ett otroligt härligt språk även om författaren själv anser att det är inspirerat av Jimmie Åkesson sätt att skriva. Jag själv kan även se Gardells sätt att skriva där allt blandas i en helt fantastisk berättelse där läsaren både får skratta och grubbla.


DN intervjuar Patrik Lundberg, läs artikeln här!


onsdag 8 maj 2013

Länktips!

Nu finns bloggen som berättar om Barn- och fritidselevers väg till lärande med hjälp av "Bilder och berättande". Vi har fått medel från SPSM och vill dokumentera vad vi lär oss på vägen.

Kolla in bloggen här!


tisdag 7 maj 2013

Marilyn Manson den långa vägen ut ur helvetet av Marilyn Manson & Neil Strauss


Även om jag aldrig har varit ett Manson-fan så var det en upplevelse att läsa och lära känna person bakom sminket. Brian Warner, som han egentligen heter, är en man med starka åsikter på samhället i stort och som tar extrema uttryckssätt att visa sitt missnöje. Bakom låtar som Antichrist Superstar, Slutgarden och Children of Cain återfinns hans starka åsikter som bottnar i den kristna skolningen, som han gjorde allt för att slippa, till det ytliga konsumtion samhället. 




 Du får i boken följa Manson från barndomen fram till 1997, genom mobbning, frikyrklig skola, olycklig kärlek och upptäckten av rockmusiken. Precis som i andra rockstjärnors biografier finns det mycket droger och sex.

Boken pendlar från att vara stundtals ganska vidrig i sina berättelser, som skulle kunna varit inspiration till SAW-filmerna, till underhållande bl.a.  i de överdrivna anklagelser som kom från religiösa grupper i sin strävan att stoppa hans konserter. Här får du svaren på det du undrat över när det gäller hans liv och motgångar. 

Själv hoppas jag på att en fortsättning kommer då denna bok endast sträcker sig fram till år 1997. Skulle gärna vilja veta mer om Columbine-incidenten och anklagelserna mot Marilyn Manson i samband med det. 

fredag 3 maj 2013

Öppettider biblioteket!


Från och med den 13 maj kommer biblioteket endast ha öppet mellan 9-13, där utöver kommer det vara helt stängt! För att ha tillgång till biblioteket utöver dessa tider måste en lärare vara närvarande som är ansvarig! Den 6 maj kommer det tyvärr inte finnas någon service i biblioteket p.g.a. kurs.