fredag 28 januari 2011

Fångad av Lucy Christopher

Tänk er det värsta scenariet – för en förälder åtminstone – att vara på väg till sin drömsemester med familjen i Bangkok för att åka vidare till Vietnam och vid boarding till planet upptäcka att dottern är försvunnen. Hur ska de kunna hitta henne bland alla människor på flygplatsen?

Det vet vi inte, men vi får reda på att Gemma blir kidnappad av dig, Ty, och förd till Australiens ökenhetta. Där har du byggt ett enkelt hus till er och planerat att ni ska bosätta er och leva tillsammans mitt ute i ingenmansland.
Ingen vet var Gemma har tagit vägen och hon berättar i boken sin historia om kidnappningen.

Man har många frågor när man läser boken. Varför har Ty kidnappar Gemma? Han har ju faktiskt spanat in henne i flera år, ja faktiskt ända sedan hon var tio år. Är Ty sjuk på något sätt? Man lockas att läsa vidare för att få veta hur det ska gå för Gemma. Skall hon någonsin bli fri igen och få återförenas med sina föräldrar? Eller väljer hon frivilligt att att stanna hos Ty. Hon börjar ju faktiskt hysa vissa känslor för honom, och snygg är han också………….

torsdag 27 januari 2011

Förintelsens minnesdag 27 januari


Den 27 januari 1945 fick omvärlden se vad tolv år av nazistiskt styre åstadkommit. Då befriades koncentrationslägret Auschwitz. 2005 deklarerade FN denna dag som internatinell minnesdag, sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag.


onsdag 26 januari 2011

Är det någon där?

Är det någon där? Av Christina Wahldén

Mycket lättläst liten bok om hur viktigt det är med bekräftelse.
Tea använder sin lilla rosa bärbara dator varje dag. Så fort hon kommer hem från skolan slår hon på datorn och skriver och berättar – den är hennes bästa vän.
Det är härligt att det finns en kanal för dem som vill uttrycka sig genom det skrivna ordet. Det är härligt ända tills hon genom en chatt möter ”Jägaren” som lockar henne att göra saker framför webbkameran som hon egentligen inte vill. Så enkelt får det inte vara – tänker jag. Men förstår samtidigt att det kan verkligen vara så………….

torsdag 20 januari 2011

Öppet hus

Ikväll är det Öppet hus på Heleneholms gymnasium.
Biblioteket har kvällsöppet 18.00 - 20.30.
Välkomna!

onsdag 12 januari 2011

Farsta fritt fall

Farsta fritt fall är Ulrika Lidbos andra roman. Den första boken ”Decembergatans hungriga andar” tyckte jag var fantastiskt bra. Se omdöme lite längre tillbaka i bloggen. Den handlar om Jenny som har ätstörningar och det handlar om alla människor runt omkring som väljer att inte se, eller som inte har förmåga att se.
Hennes nya bok Farsta fritt fall handlar också om relationer – mellan ungdomar och vuxna och mellan ungdomarna själva. Henrikas pappa har drabbats av hjärtinfarkt och som polis riskerar han att bli förtidspensionerad. Det vill han inte och när han erbjuds en tjänst i Stockholmsförorten Farsta flyttar familjen dit. Farsta är väldigt olikt Lund. Henrika gör allt för att passa in, men trots ett stort mått av positiv anda fungerar det inte alls som hon tänkt sig. Mira är tjej som har andra förutsättningar än Henrika, hon lever med sin mamma som inte alltid kan ta hand om sig själv – och minst av allt ta hand om Mira också. Miras och Henrikas vägar möts på olika sätt.
Boken var bra och man tycker om att följa Henrika och Mira och deras kamp för att få vardagen att flyta trots hinder i form av t ex föräldrar som måste ”övervakas”.

måndag 3 januari 2011

Välkomna tillbaka!

Hoppas ni alla har haft ett fantastiskt skönt jullov med mycket vila och naturligtvis läsning. Själv har jag haft det väldigt bra med tid över för litteraturen.




Äntligen har jag läst boken som legat på mitt nattduksbord i evighet: Min kamp av Karl-Ove Knausgård. Det tog sin tid måste jag säga, men när jag väl började och fick sammanhängande tid att läsa gick det ganska fort. Överallt har boken fått strålande omdömen så jag var riktigt nyfiken. Boken är en självbiografisk roman som är en genrebeteckning inom litteraturen och det betyder att det är ett verk som beskriver författarens eget liv eller episoder därur.

Så här står det på bokens baksida "I centrum står en far som i hela sitt liv agerat onåbar och omöjlig att förstå. När Karl-Ove får telefonsamtalet med besked om faderns död inleds ett sorgearbete som sätter hela minnet på spel." Författaren skriver om sitt liv och hur han blivit den han är idag. Det känns väldigt öppet och ärligt, han beskriver utan förskönande alla sina tillkortakommanden, han skriver även om sina släktingar och vänner. Detta har tydligen skapat en del skriverier i Norge. Hur mycket får man lämna ut personer i sin närhet egentligen?

Boken har ett mycket beskrivande språk, alla detaljer beskrivs noga och stundom upplever jag det som alldeles för mycket. För mig var det främst andra delen av boken då Karl-Ove har fått beskedet att hans pappa dött som det blir riktigt intressant. Han beskriver detaljerat sin pappas sista tid i livet (vilket han egentligen inte vet så mycket om) och han beskriver sorg och tankar kring sin pappa och deras familjs liv.

Som helhet blev jag faktiskt ganska besviken på boken. Vissa avsnitt bländade till, däremellan finns det avsnitt som jag fann ganska trista. Språkligt sett är den naturligtvis intressant, t o m fantastisk emellanåt.



Fler omdömen om min julläsning kommer efterhand här i bloggen.